Tandblekning på klinik

Det snabbaste och enklaste sättet att bleka tänderna är att besöka en klinik. De flesta kliniker erbjuder två typer av tandblekning. I den ena typen sker tillverkningen av tandskenorna på kliniken, medan man gör själva blekningen själv hemma. För den andra typen av tandblekning sker hela tandblekningsprocessen på kliniken. Då används inga tandskenor. Behandlingen går i stället ut på att tandläkaren eller tandblekningsspecialisten penslar på en mycket stark blekgel på tänderna och sedan aktiverar gelen med hjälp av en speciell typ av värmelampa eller laser.

Den behandling som sker uteslutande på kliniken är dyrare än tandblekning som man gör hemma med de specialtillverkade tandskenorna. Samtidigt kan man vara säker på att resultatet blir så bra som möjligt. Blekningen sker under strikt kontroll och tandläkaren eller tandblekningsspecialisten ser noga till att blekningen inte skadar vare sig tänder eller tandkött.

En tandblekning på klinik tar bara några timmar att genomföra. När man kommer till kliniken börjar man med ett samtal. Här kan man ta upp vilka förväntningar man har samt eventuella farhågor. En erfaren tandhygienist går sedan över tänderna noga för att rengöra dem så noga som möjligt. Tandhygienisten undersöker också tändernas skick och rapporterar denna information till tandläkaren som då kan avgöra vilken styrka och sammansättning blekgelen bör ha. För friska tänder kan man använda en mycket stark peroxidlösning. För tunna och slitna tänder kan tandläkaren välja en lite mildare lösning.

När tänderna är rengjorda och tandläkaren har blandat samman en individuellt anpassad blekgel påbörjas behandlingen. Tandläkaren penslar på blekgelen på de tänder som ska blekas och belyser sedan varje tand med en värmelampa eller laser för att påskynda blekningen. En viss ilningskänsla kan uppstå om värmelampan eller lasern råkar belysa tandköttet, men det finns inga risker för skador. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stark blekgelen är och hur många nyanser man vill bleka tänderna. Man kan räkna med att genomsnittstiden ligger på cirka en timme.

Leave a Reply