Gnisslar du tänder?

Att gnissla tänder är något som de flesta av oss känner till vad det är: det är något som fler än hälften av oss gör i sömnen, och som kan låta ganska obehagligt för en partner, barn eller förälder. Tandgnissling kallas ofta för bruxism, och man vet inte exakt vad som orsakar den.

Däremot har man kunnat konstatera att det inte är särskilt hälsosamt att gnissla tänder. Utöver den huvudvärk det kan skapa till följd av spänningar i muskulaturen i och kring ansiktet, gör man även stor skada på sina tänder när man gnisslar. Framför allt uppstår förslitningsskador på emaljen, som blir repig och därmed lättare för karies och missfärgningar att få fortfäste på.

Att gnissla tänder kan i allvarliga fall till och med leda till att bettet blir asymmetriskt. Det innebär att tänderna slipas ner på ett sådant sätt som gör att tuggandet av mat försvåras och försämras. Detta är relativt ovanligt, men ändå ett skäl till att ta det säkra före det osäkra när det gäller tandgnissling.

bettskena

Detta problem är nämligen otroligt lätt att åtgärda. Allt som behövs är en bra bettskena! Många som provat att sova med bettskena rapporterar att besvär som spänningshuvudvärk och värk i käken helt försvunnit första natten de använt den, och för en partner eller sängkamrat är det förstås en välkommen tystnad. Bettskenor går att få skräddarsydda och mönsterpassade hos närmsta tandläkare, men numera går det även att beställa amerikanska bettskenor på nätet som håller mycket hög kvalitet och är lika beprövade och godkända som de vi köper hos tandläkaren.

Vill du köpa en bettskena på nätet rekommenderar vi SleepRight från beConfident.se.

>> Läs mer om bettskenan SleepRight här

Leave a Reply